-
De trend
Agile organiseren blijkt voor veel organisaties een antwoord op de snel veranderende wereld. Het helpt organisaties om gezond te blijven en om tevreden klanten en blije medewerkers te hebben. Maar wat is het, en hoe begin je ermee binnen jouw organisatie?
-
Wat is agile organiseren?
Het aanpassingsvermogen van een organisatie is de belangrijkste competentie om de uitdagingen van de toekomst het hoofd te bieden. Dat betekent dat je snel inspeelt op veranderingen. Dat is de marktvraag, de wensen van klanten, maar ook interne veranderlijken zoals het aanwezige talent. Agile organiseren stelt je in staat om zo effectief mogelijk te zijn. Een andere term voor een agile organisatie is een 'lerende organisatie'.
Agile organiseren wordt in één adem genoemd met zelfsturing of zelforganisatie. Ze gaan hand in hand. En dat zorgt dan weer voor een grotere betrokkenheid en engagement bij de medewerkers. Zelfsturing betekent inspirerend leiderschap, een vlakke(re) structuur, en een open feedbackcultuur.
-
Is Agile organiseren iets voor mij?
Steeds meer organisaties gaan daarmee aan de slag — met een agile manier van organiseren en zelfsturende teams. Niet onlogisch omdat het vaak heel wat voordelen oplevert.
Toch is zelfsturing niet altijd de beste optie voor een organisatie. Zeker niet als de verkeerde redenen aan de basis van de keuze liggen. En er gaat ook wat denkwerk aan vooraf als je wil voorkomen dat zelfsturing "Iedereen doet zijn goesting" wordt. -
Hoe gaan we te werk?
Je kan bij ons terecht voor de volgende stappen:
-
Een beeld van wat het is.
Wat is nodig om het aanpassingsvermogen te vergroten?
Wat is nodig om een motiverend werkklimaat te organiseren?
Hoe hangen die samen?
Dat kan informeel of a.d.h.v. een onze lezing over de nieuwe organisatiecultuur en -structuur
Eerder dan specifieke methodieken te implementeren, vertrekken we van de onderliggende principes die aan de grondslag liggen van methodieken zoals SCRUM, S3, ... -
Van daaruit kijken we naar wat dat kan betekenen voor jouw team of organisatie.
Waartoe wil je het inzetten?
Wat betekent het structurele aanpassingen?
Wat betekent het voor de cultuur?
Waaraan dienen we te werken vooraleer we eigenlijk van start kunnen gaan? Is er bijvoorbeeld een gedragen visie? -
Welke tussenstappen kunnen we zetten? Eventuele quick wins.
In tegenstelling van wat vaak gedaan wordt, gaan we uit van "Culture eats strategy for breakfast", en geven we minstens zoveel aandacht aan de culturele aspecten. - Misschien volstaan die kleine stappen. Misschien wil je verder. In dat laatste geval begeleiden we het verandertraject.
-
Een beeld van wat het is.